5 zomerse bestemmingen voor kunstliefhebbers
Facebook
Twitter
LinkedIn
IMG_2742
09-08-2023, 16:26
Zomerse vakanties hoeven heus niet alleen te bestaan uit zon, zee en strand. Voor de zonaanbiddende kunstliefhebber zijn er genoeg geweldige zomerbestemmingen waar je het zonnebaden kunt afwisselen met een fijne dosis kunst en cultuur. Vijf zomerse bestemmingen voor liefhebbers van kunst.
Saint-Paul-de-Vence, Frankrijk

In Saint-Paul-de-Vence, een pittoresk middeleeuws stadje aan de Franse Rivièra, heeft Marc Chagall vele jaren gewoond en gewerkt. Bovendien is het de thuisbasis van de Fondation Maeght. Dit beroemde museum werd in 1964 opgericht door Marguerite en Aimé Maeght, een echtpaar dat een prominente kunstgalerie in Parijs bezat. De collectie omvat werken van verschillende vooraanstaande kunstenaars uit de 20e eeuw, waaronder Alberto Giacometti, Marc Chagall, Joan Miró, Georges Braque en Alexander Calder.

Daarnaast herbergt de Fondation Maeght ook tijdelijke tentoonstellingen, evenals een beeldentuin en een bibliotheek gespecialiseerd in moderne en hedendaagse kunst. Het gebouw, ontworpen door de Spaanse architect Josep Lluís Sert, is een prachtig voorbeeld van hoe moderne architectuur naadloos in de natuurlijke omgeving kan opgaan. Fondation Maeght is een van de meest gerenommeerde musea voor moderne kunst in Frankrijk en is zeker een bezoek waard voor kunstliefhebbers die de Côte d'Azur bezoeken.

Porto Ercole, Italië

Dit prachtige kustplaatsje op het schiereiland Monte Argentario in Toscane was de laatste woonplaats van de beroemde schilder Caravaggio, die ook wel de Rembrandt van Italië wordt genoemd vanwege zijn adembenemende  ‘chiaroscuro’. In Porto Ercole kun je je onderdompelen in de mystiek van zijn leven en werk. Bezoek de locatie waar hij in mysterieuze omstandigheden overleed en ervaar hoe de dramatische Toscaanse landschappen zijn werk hebben beïnvloed. In de zomer kun je er natuurlijk ook genieten van de prachtige stranden en de lokale keuken, terwijl je in de voetsporen van een van de grootste kunstenaars van de Italiaanse barok wandelt.

Wist je trouwens dat het dorpje jarenlang de favoriete vakantiebestemming was van de Nederlandse koninklijke familie? In 1959 had prins Bernhard er zijn vakantievilla  l'Elefante Felice (de gelukkige olifant) laten bouwen, waar hij, prinses Juliana en hun kinderen vele vakanties vierden. De villa is helaas niet te bewonderen, in 2012 werd deze gesloopt.

Cap d'Antibes, Frankrijk

Deze glamoureuze kustplaats aan de Franse Rivièra staat bekend om zijn luxe en schoonheid, maar heeft ook een sterke band met de kunstwereld. Pablo Picasso bracht er in 1946 een productieve zomer door in het Château Grimaldi, waar hij een aantal van zijn beroemde werken creëerde. Nu is dit château het Picasso Museum, dat een aantal van zijn werken tentoonstelt.

Over Grimaldi gesproken: deze rijke en invloedrijke familie bezit, samen met de aangetrouwde diepvriesfamilie Oetker in Cap d’ Antibes ook het iconische Hotel du Cap Eden Roc. Al sinds 1870 fungeert dit hotel, met een spectaculair zwembad in de rotsen aan de zee, als een toevluchtsoord voor de happy few. Wie er zoal vakantie vierden? Literaire reuzen als F. Scott Fitzgerald en Ernest Hemingway, acteurs als Marlene Dietrich, Alain Delon, Elizabeth Taylor, kunstenaars als Chagall, Picasso en Matisse, muzikanten als Ella Fitzgerald, John en Yoko en Jane Birkin en Serge Gainsbourg en royals zoals de hertog van Windsor en Wallis Simpson. En o ja, tijdens het filmfestival in Cannes host Vanity Fair altijd een dikke party voor de aanwezige Hollywood-crowd.

Mocht een suite in dit superdeluxe hotel net iets boven je budget zijn, dan kun je er natuurlijk ook gewoon een koffietje drinken en je ogen de kost geven met alle glamourpeeps die er rondlopen.

Cadaqués, Spanje

Cadaqués, gelegen aan de Costa Brava in Catalonië, Spanje, is beroemd vanwege zijn historische banden met een paar grote namen in de kunstwereld. De bekendste daarvan is die van Salvador Dalí. Deze surrealistische kunstenaar bracht veel van zijn jeugd door in Cadaqués en liet zich daar inspireren door het unieke landschap van het stadje en het omringende natuurschoon. In het nabijgelegen dorp Portlligat bouwde Dalí een huis waar hij vele jaren woonde en werkte. Dit huis is nu een Dalí Museum dat beslist het bezoeken waard.

En niet alleen voor Dalí was Cadaqués een toevluchtsoord. Door zijn charme en serene landschap trok het ook andere grote kunstenaars aan, zoals Pablo Picasso, Joan Miró en Marcel Duchamp. Deze kunstenaars kwamen vaak naar Cadaqués voor vakanties en artistieke retraites, en het stadje heeft een blijvende plaats in hun werk en leven.

Naast het rijke artistieke erfgoed biedt Cadaqués ook vandaag de dag nog veel kunstgaleries en evenementen, waaronder het internationale muziekfestival dat elke zomer wordt gehouden. Met zijn witgekalkte huizen, kronkelige straatjes en een spectaculair uitzicht op de Middellandse Zee, blijft Cadaqués een magneet voor zowel kunstenaars als kunstliefhebbers.

Lagos, Portugal

Als je op zoek bent naar een mix van zon, zee, strand en kunst, dan is ook Lagos, in de Portugese Algarve, een prima keuze. Deze historische stad aan de zee biedt prachtige stranden en een gezonde dosis cultuur, met een rijke kunstscene.

Het sterke artistieke erfgoed van Lagos is duidelijk zichtbaar in de charmante oude stad, die vol staat met galeries met kunst van lokale en internationale kunstenaars. Naast traditionele schilderkunst en beeldhouwkunst, is er ook een groeiende straatkunstscene, met muurschilderingen die de stad opvrolijken.

Een van de bekendste kunstgerelateerde evenementen in Lagos is het straatkunstfestival waarbij straten in de oude stad worden omgetoverd tot openluchtgalerie en de hele zomer door kunstenaars worden gevuld. Wil je geen straatkunstwerk missen, start dan je wandeling bij het LAC (Laboratório Actividades Criativas), waar je een looproute kunt ophalen.

Lagos is ook de thuisbasis van het Santo António Cultural Centre, een belangrijk centrum voor kunst en cultuur dat tentoonstellingen, concerten en andere evenementen organiseert. In de omgeving vind je de indrukwekkende Ponta da Piedade, een natuurlijk landschap van rotsformaties dat vele kunstenaars heeft geïnspireerd.

eventpartners-paper-eventregistratie-bij-kunstbeurzen-01
Meer inspiratie?

Een uitgebreide toelichting en tips voor het organiseren van een kunstbeurs vind je in onze paper 'Eventregistratie bij kunstbeurzen'.