Celebrity Art Collections
De imposante kuntverzamelingen van beroemdheden
Facebook
Twitter
LinkedIn
Leonardo-DiCaprio-11th-Hour-Auction-Rappler.com_
14-09-2023, 18:18
Wie weleens een kunstbeurs bezoekt, loopt de kans daar een internationale beroemdheid tegen het lijf te lopen. Talloze pop- en Hollywoodsterren investeren hun met entertainment verdiende miljoenen namelijk maar wat graag in kunst. Tijd om een aantal celebrity-verzamelingen eens nader te bekijken. De kunstcollecties van Leonardo DiCaprio, Madonna en Jay-Z & Beyoncé onder de loep.
Leonardo DiCaprio: van Dalí tot street art


Leonardo DiCaprio is niet alleen een begenadigd acteur, hij is ook een fervent kunstverzamelaar. Zijn verbondenheid met kunst kreeg hij al bij zijn geboorte mee, want zijn moeder vernoemde hem naar de schilder Leonardo da Vinci omdat ze de kleine Leo voor het eerst in haar buik voelde trappen toen ze net een schilderij van Da Vinci stond te bewonderen. Dat DiCaprio’s moeder van kunst hield, blijkt ook uit het feit dat zij het schilderij ‘De Tuin der Lusten’ van Jheronimus Bosch prominent boven zijn wiegje ophing, zodat de kleine Leo zijn ogen lekker de kost kon geven. Deze aanblik zou, zo vertelde hij later, een van zijn vroegste herinneringen worden.

Hoewel DiCaprio bij het grote publiek vooral bekend is om zijn rollen in films als Titanic en The Wolf of Wall Street, staat hij in de kunstwereld ook zeker bekend als een enthousiast bezoeker van kunstbeurzen zoals Art Basel Miami. Hier verwierf hij een paar zeer begerenswaardige kunstwerken, waaronder Frank Stella's 'Double Gray Scramble' uit 1973, dat hij in 2015 voor bijna $1 miljoen kocht.

Een van DiCaprio's eerste kunstaankopen was een tekening van Jean-Michel Basquiat, een werk dat nog niet publiekelijk bekend is. In 2005 verwierf DiCaprio naar verluidt het ook Basquiats beroemde schilderij ‘Red Man One’ voor $9,9 miljoen. Street art-geïnspireerde kunst lijkt een rode draad in DiCaprio’s collectie. Ook Banksy is hierin naar alle waarschijnlijkheid vertegenwoordigd; in 2015 zou DiCaprio een van Banksy's beroemdste stukken, ‘Trolley Hunters’ hebben gekocht voor $1,3 miljoen. 

Ed Ruscha, een kunstenaar die bekendstaat om zijn op popart geïnspireerde schilderijen en prenten, is ook terug te vinden in de collectie. Daarnaast zou DiCaprio eigenaar zijn van verschillende cartooneske KAWS-sculpturen, waaronder 'Companion (Passing Through)', een 5 meter hoge sculptuur die in 2010 op Times Square in New York werd tentoongesteld.

Maar er is ook ruimte voor klassieke werken, zo blijkt. In 2011 schafte DiCaprio bij een veiling bij Christie’s New York bijvoorbeeld voor $1,2 miljoen een werk aan van Salvador Dalí aan, getiteld 'Chevalier'. Andere opmerkelijke stukken in zijn collectie zijn een kleine tekening uit 1939 van Pablo Picasso genaamd 'Fillette', 'The Tigress' van Walton Ford, 'Untitled (Drawings off the wall)' van Murillo, en Takashi Murakami’s 'Mononoke'.

De Leonardo DiCaprio-art collection komt, met andere woorden, al lekker van de grond.

Madonna: sterke vrouwen als rode daad


Ook ‘the Queen of Pop’ heeft de afgelopen drie decennia vele indrukwekkende kunstwerken bij elkaar verzameld. Al in de vroege jaren van haar carrière maakte ze furore met haar verzameling werken van Jean-Michel Basquiat, maar dan vooral omdat ze deze weer moest inleveren bij de maker. In de vroege jaren '80, toen beiden aan de vooravond van hun grote doorbraak stonden, had Madonna een relatie met Basquiat, die zijn geliefde toen deze schilderijen schonk. Na hun breuk eiste hij de werken terug, waarna hij ze volledig zwart schilderde.

Maar ook zonder Basquiats werken is Madonna's kunstcollectie beslist imposant te noemen. De waarde van deze collectie wordt geschat minstens $100 miljoen en misschien zelfs tot $300 miljoen. Niet zo gek, als je weet dat ze onder meer twee werken van Frida Kahlo omvat.

Madonna begon met het opbouwen van haar kuntcollectie in 1987, toen ze Fernand Leger's 'Les Deux Bicyclettes' uit 1944 voor $1 miljoen op de kop tikte. ‘Madge’ bezat ook Leger's 'Trois Femmes a la Table Rouge', maar dit werk verkocht ze in 2013 voor $7,2 miljoen. De opbrengst schonk ze aan haar Ray of Light Foundation, ter ondersteuning van onderwijsprojecten voor meisjes in Zuid-Azië en het Midden-Oosten.

In een interview met Vanity Fair in 1990 verklapte Madonna ook een groot aantal schilderijen van Tamara de Lempicka te bezitten. Ze noemde haar collectie zelfs een Lempicka museum. Vrouwen lijken sowieso de rode draad in haar verzameling. Andere hoogtepunten zijn bijvoorbeeld een naaktfoto door Man Ray van het bekende Franse model Kiki de Montparnesse, een naaktschilderij van Diego Rivera en Pablo Picasso's 'Buste de Femme a la Frange' uit 1938, waarvoor ze in 2000 bijna $5 miljoen neertelde.

Hoewel Madonna's kunstcollectie rijk is aan klassiekers zoals Kahlo en Picasso, ontbreekt het haar niet aan hedendaagse stukken. Zo zou ze ten minste één werk van Damien Hirst bezitten en is ze ook een grote fan van Marilyn Minter, waarvan ze een video gebruikte tijdens haar Sweet and Sticky tour in 2008.

Beyoncé en Jay-Z: kunst met een boodschap


Beyoncé en Jay-Z zijn zonder twijfel twee van de meest invloedrijke figuren in de entertainmentwereld. Maar ook in de wereld van hedendaagse kunst mag dit glamourduo een partijtje meeblazen, met een indrukwekkende en veelzijdige kunstverzameling die hun liefde en waardering voor kunst verraadt. De collectie omvat een breed scala aan kunstvormen, van schilderkunst tot fotografie en van beeldhouwkunst tot gemengde media.

Centraal in hun collectie staan werken van gevierde kunstenaars zoals Andy Warhol en Damien Hirst. Maar ook namen zoals George Condo, David Hammons en Ed Ruscha zijn terug te vinden in de Jay-Z & Beyoncé Art Collection. Jean-Michel Basquiat blijkt het goed te doen onder de sterren, ook dit duo bezit er werken van.  Zo kochten ze in 2013 zijn kunstwerk 'Mecca', een stuk dat de New Yorks skyline toont met daarboven de typerende kroon van Basquiat. 

Maar Beyoncé en Jay-Z durven verder te kijken dan de gevestigde kunstenaars en kopen ook geregeld werk van beginnende kunstenaars. Tijdens hun bezoek aan de Art Basel Miami Beach in 2012 kocht het duo bijvoorbeeld een stuk van de voormalige straatkunstenaar Hebru Brantley. Een relatief bescheiden investering in vergelijking met andere kunstaankopen, waarmee ze hun neusje voor opkomend talent verraden. En natuurlijk word je als opkomende kunstenaar ook meteen the real deal, als Jay-Z en de Queen Bey je werk cool vinden.

Wat verder opvalt in hun kunstverzameling is hun voorkeur voor kunst met een boodschap. Veel van de werken in hun collectie gaan over sociale rechtvaardigheid, raciale identiteit en politieke kwesties. Dit reflecteert hun streven om kunst te gebruiken als middel om belangrijke maatschappelijke onderwerpen aan te kaarten. Hun kunst is dan ook niet enkel voor persoonlijk genot; ze delen hun collectie ook regelmatig met het publiek.

Andere beroemdheden met een kunstverzameling


Natuurlijk zijn er nog veel meer beroemdheden met een  kunstverzameling. Een aantal andere beroemde kunstverzamelaars op een rij, met de namen van de kunstenaars van wie zij werken bezitten.

Oprah Winfrey: Gustav Klimt, Richard Edward Miller, Hovsep Pushman.

Ellen Degeneres: Alexander Calder, Francois-Xavier Lalanne, Jean-Michel Basquiat.

Lady Gaga: Leigh Bowery, Francesco Vezzoli.

Elton John: Keith Haring, Philip Taaffe, Andy Warhol, Damien Hirst.

Brad Pitt: Banksy, Neo Rauch, Richard Serra, Marcel Dzama.

Jack Nickleson: Amedeo Modigliani, Auguste Rodin, René Magritte, Henri Matisse.

Pharrell Williams: KAWS, Takashi Murakami, Keith Haring, Daniel Arsham.

David en Victoria Beckham: Damien Hirst, Tracey Emin, Banksy, Jake & Dinos Chapman.

Lees ook

Lucas Boitquin_BRAFA_fotos006
13-01-2023, 13:53
10 verrassend eenvoudige manieren
Lucas Boitquin_BRAFA_fotos025
01-02-2023, 16:41
Van de TEFAF tot Art Basel, overal waar kunst en mensen worden samengebracht, zijn sponsors die dit mede mogelijk maken.
Lucas Boitquin_BRAFA_fotos025
01-02-2023, 16:41
Van de TEFAF tot Art Basel, overal waar kunst en mensen worden samengebracht, zijn sponsors die dit mede mogelijk maken.
Lucas Boitquin_BRAFA_fotos006
13-01-2023, 13:53
10 verrassend eenvoudige manieren